diumenge, 12 de maig del 2013

¿Qué estás mirando? | Will Gompertz


¿Qué estás mirando? (150 años de arte moderno)
Will Gompertz
Traducció al castellà de Federico Corriente
Taurus, 2013


No feu cas de la portada! (per a mi, horrorosa). Si us interessa l'art, sobretot el modern, us enganxarà des de la primera pàgina.

El llibre conta, ens explica de forma cronològica, i a través dels diferents moviments, la història de l'art modern, des de l'impressionisme fins a la nostra època (repassant els "ismes"). I com ho fa? D'una manera directa, senzilla, clara, didàctica, en alguns casos irreverent (ja que diu que els autors, la majoria, són irreverents), no perdent de vista l'aspecte comercial de l'art i, sobretot, dels artistes... però sempre des del punt de vista de la intencionalitat que té l'artista d'oferir art.

Un llibre que està adreçat tant als que s'ho creuen com als escèptics ("Això ho fa millor el meu fill de 6 anys"). A banda de que aporta explicacions substancioses, sempre sense dogmatizar (de vegades dona una interpretació i, en acabat, diu que això és el que pensa ell, però que segurament està equivocat), les trufa amb anècdotes.

De la introducció: "El arte moderno, que se extiende desde 1860 hasta 1970, y el arte contemporáneo... no és una prolongada broma gastada por unos pocos a un público crédulo. Es cierto que muchas de las obras que se producen actualmente (a decir verdad, la mayoría) no superarán la prueba del tiempo, pero, del mismo modo, habrá muchas que han pasado desapercibidas que algún día serán consideradas obras maestras".

Si hi busqueu una alta teoria sobre l'art, no el llegiu. Si el que desitgeu són unes explicacions amenes sobre l'art modern aquest és el vostre llibre.

3 comentaris:

  1. Gràcies elPac, a tenir molt en compte!!!

    ResponElimina
  2. Ah, doncs a mi sí que m'agrada la portada. Trobo que és una imatge deliberadament kitsch, molt de l'estil del cartell antic de circ, que segurament incita a contemplar el món de l'art d'una manera desmitificadora.

    Sembla un llibre ben interessant!

    ResponElimina
  3. A mi també m'agrada...
    I allò de "Incluye mapa del..." em sembla preciós!

    ResponElimina