dissabte, 30 de novembre del 2013

TSILI, HISTÒRIA D'UNA VIDA.- AHARON APPELFELD






AHARON APPELFELD
TSILI, HISTÒRIA D'UNA VIDA
TRADUÏT AL CATALÀ PER EULÀLIA SARIOLA
CLUB EDITOR, 2013

'TSILI' D'AHARON APPELFELD, UN LLIBRE DELICATESSEN / Cabaret elèctric (18/11/2013): La Marina Espasa ens recomana el nou llibre d'Appelfeld per a Club Editor.
La Tsili Kraus té dotze anys i viu en un poblet d'Europa central. És la més jove i la menys eixerida d'una família jueva. Quan pares i germans fugen de la invasió alemanya, l'abandonen a casa: Tsili, obligada a viure sola, descobreix la bellesa del món, i sobreviu.
Simple i fonda, d'una força incomparable un dels grans creadors de la literatura d'Israel.


Aharon Appelfeld, a L'hora del lector (08/04/2009) (amb un "Curro" Manzano molt patillut)

Quina casualitat, a l'Univers dels orfes, tres aproximacions al món dels jueus:
- l'amic Enric, amb les seves reflexions i recerques, la seva pasió semítica i el seu saber, molt...
- l'amic elPac, amb les heretgies i la pintura, tan seves ambdues...
- i l'Applefeld, amb un llibre delicat, estrany, diferent...

Els orfes, u per a tots i totes/tots per la lectura.

Aquesta tercera aportació al discurs se n'ix de mare: quan ha de fugir, una família jueva i pobra deixa en casa la filla xicoteta, que parla poc i estudia sense traça, que aprèn amb un jueu vell un poc de "doctrina" però no "progressa adequadament" a l'escola, que viu al "corral" com les gallines i li fan el mateix poc cas que a aquestes... Pobra entre els pobres: re-marginada, doncs.

I fuig. I per sobreviure diu que és filla de la Maria, la "dona que fuma" de la comarca, que bufa fum i filles pel món. I se'n surt, però treballant d'esclava, i la guerra haurà passat en acabar el llibre i no haurem vist més que els seus efectes al voltant.

Un llibre "guinda" (no confondre pas amb la dona del ministre, que segur que és com ell...) per a tot aquest rebombori jueu que hem fet a cals orfes.

2 comentaris:

  1. Cava,

    Me l'apunto!

    Els teus comentaris sempre són una bona garantia igual que quasi tots els títols de Club Editor, sempre molen molt!!

    ResponElimina
  2. Vaig llegir la recomanació de la Marina Espasa i de seguida em vaig apuntar el títol de la novel·la. Si tu també la recomanes, la cosa ja es torna urgent.

    Respecte de la teva recopilació d'aproximacions òrfenes al món jueu, recordo molt bé una entrada de la Isabel on reproduïa un article de Vila-Matas sobre Gertrud Kolmar, que també mereix ser a la llista.

    ResponElimina